Expeditie Academie

2019-2021

Jouw NKBV-opleiding tot topalpinist

Het team

Posted on 29 Nov 2016 in EA2, Expeditie Academie | 0 comments

Met de selectie achter ons presenteren we met trots het team van de NKBV Expeditie Academie 2017-2018. In de Belgische Ardennen werd tijdens de 12 uur van Durnal bewezen dat zij ook tijdens bloedhete omstandigheden van begin tot eind scherp kunnen blijven. In Orco werden steenkoude nachten afgewisseld met lange klimdagen in het spleetrijke gesteente. Deze groep zal de komende twee jaar onder leiding van berggidsen en andere bergsportprofessionals klaargestoomd worden voor het opzetten en ondernemen van een expeditie naar een van de Greater Ranges. In dit voorstelrondje leggen de leden onder andere uit waar hun passie voor de bergen vandaan komt en waarom ze zich hebben aangemeld voor de NKBV Expeditie Academie.

 

noel-diepens

Gletsjers rond Ny-Ålesund, Svalbard. Foto: Thomas Dupeyron

Noël Diepens (29, Wageningen)

Sinds ik jaren geleden op vakantie een keer door een stel klimmers was mee gevraagd en ze me 50 meter de diepte van de Verdon in lieten zakken met de opdracht klim maar weer omhoog was ik verkocht. Terug in Nederland ben ik meteen begonnen met klimmen en nooit meer gestopt. Ondertussen ben ik niet alleen gek op sportklimmen maar ook op boulderen, trad, multipichten, ijsklimmen, drytoolen, alpinisme en canyoning. Tijdens de expeditie academie hoop ik samen met een leuke groep mede enthousiastelingen hard te trainen om onze allround skills en klimniveau om hoog te brengen en vooral veel mooie tochten te maken.

 

 

Tomas van Lieshout (28, Nuenen/Alpen)img_6557

Vrijheid, afzien, spanning en heel veel plezier dat zijn de woorden die voor mij mijn passie omschrijven, namelijk Alpinisme. Sinds enkele jaren klim, ski en snowboard ik. Na mijn HBO studie Sports&Movement Leisure Adventure ben ik gaan werken in deze sector wat mij nog steeds erg goed bevalt. Ik werk voor ski-scholen, bij Rocks n’ Rivers, o.a. in de Ardennen waar ik met sportieve collega’s en enkele klimbuddy’s mijn vrije- en werkdagen veel in het verticale doorbreng. De afgelopen jaren ben ik zo’n negen maanden per jaar in de Alpen op pad geweest waarbij ik in de zomer werkte en woonde op de Oberwalderhütte. Mijn droom is het om van mijn passie mijn beroep te maken en anderen zo de bergen te laten ervaren. De expeditie academie geeft mij een perfect platform om een volgende stap in deze richting te zetten.

 

 

 

Aniek Lith (20, Tromso)Aniek Lith

Inspirerende verhalen over het beklimmen van nog nooit eerder beklommen toppen hebben mij vanaf dat ik jong was laten dromen van een expeditie. Vanuit het sportklimmen in de hal ben ik steeds meer buiten gaan klimmen, waar het avontuur groter is, beklimmingen langer zijn en meer commitment nodig is (hoe meer men moet doorstaan, hoe meer is men voldaan). Met de expeditie academie hoop ik met een geweldige groep gemotiveerde klimmers meer kennis en kunde te krijgen in alle disciplines van het alpinisme. Na deze twee jaar kunnen wij hopelijk andere mensen laten dromen van onze expeditieverhalen!

 

 

 

Wout Martens (25, Nijmegen)wout-martens

Mijn honger en nieuwsgierigheid naar nieuwe beklimmingen zijn niet te stillen. Avonturen aangaan met vrienden geeft mij het gevoel van ultieme vrijheid. In alle seizoenen ben ik onderweg in de alpen. Het liefst klim ik moderne alpiene routes in mixed terrein of ga ik toerskien, alhoewel ik van alle bergsport disciplines houd. Ik heb veel ervaring opgedaan in de alpen en wil mezelf nu testen in een van de Greater Ranges. Expeditie klimmen met mentoren en andere gemotiveerde jonge alpinisten is een droom die uitkomt. Mijn grootste doel is om na de academie zelfstandig op expedities te gaan en zo veel van de wereld te zien.

 

 

 

 

dcm_92452-2

Foto: Lennart Surewaard

Rik van Odenhoven (26, Heijningen)

Al heel mijn leven heb ik een onverklaarbare drang om dingen te beklimmen en hoogte op te zoeken. Op mijn 21ste is dit tot uiting gekomen in het actief beoefenen van de klimsport in alle vormen. Ik geniet van alle disciplines maar alpineren blijft mijn hart stelen. Het mooie aan alpineren vind ik dat de top je een duidelijk doel geeft en je klimt tot je letterlijk niet hoger kunt. Daarnaast geniet ik ook van de algemene ambiance in de bergen. Je komt op plekken waar je zonder je geleerde (alpiene) vaardigheden nooit zou komen en wordt beloond met uitzichten die je nergens anders ziet. Graag zou ik deze ervaringen met iedereen delen. Ik ben dan ook hard aan het trainen om van deze hobby mijn beroep te maken. De Expeditie Academie biedt een uitstekende kans met een gemotiveerd team op pad te gaan en onder begeleiding van de pro’s op nog meer mooie plekken te komen.

 

 

 

Mats Wentholt (25, Delft)foto-mats

Klimmen en de bergen hebben altijd een grote rol in mijn leven gespeeld. Het bracht mij van wandelen in Schotland tot een opleiding tot alpien instructeur en van rotsklimmen in Freyr tot deelname aan de Expeditie Academie. Afgelegen gebieden en mooie vergezichten triggeren mij elke keer weer om op pad te gaan. Dit is dan ook iets wat mij aanspreekt aan de Expeditie Academie, om met een gemotiveerde (en gezellige!) groep zelf een expeditie te organiseren. Ik heb veel zin in deze ervaring en hoop hierna met veel nieuwe kennis en kunde vaker op expeditie te gaan!

 

 

 

 

jaron-middelhuis

Rik (links) en Jarron bij Plan de l’Aiguille na een beklimming van de Frendo pijler

Jarron Middelhuis (25, Denekamp)

Toen ik begon met alpineren werd me al gauw duidelijk dat dit het was! Midden in de nacht opstaan en de gletsjer over om vervolgens een mooie route te klimmen is wat ik het liefste doe. Soms is het ontzettend afzien maar wanneer je dan de top bereikt en je kijkt om je heen en geniet van het uitzicht dan is dat het allemaal waard. Om zo’n ervaring met andere te delen is het aller mooiste. Daarom hoop ik dat we met de groep van de expeditie academie veel van deze momenten mogen meemaken!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jorian Bakker (26, Amsterdam)

img_8319

Het onbekende! De wereld onderzoeken! In al mijn uitdagingen zoek ik een totaalpakket, iets waar je je hele skillset voor nodig hebt; fysieke en mentale conditie, ervaring, doorzettingsvermogen, vriendschap en humor. Alpien klimmen laat je plekken zien die verborgen zijn voor anderen. Het totaalpakket is wat mij aanspreekt. De ideale expeditie is in mijn beleving een onderneming waar een hecht team opereert in onbekend terrein. Het team is goed op elkaar ingespeeld door de vele klimmomenten, kent elkaars sterken en zwakten, is gemotiveerd en conditioneel sterk. De meerwaarde van de Expeditie Academie is de veelheid aan expertise en goede mensen binnen de NKBV die betrokken zijn bij de academie. Ik verwacht heel veel te leren in een korte tijd en prachtige momenten te beleven!

 

 

 

img_4960-2

Bij -10 slapen in een portaledge tijdens de selectieweek in Orco. Foto: Jorian Bakker.

Line van den Berg (24, Amsterdam)

Klimmen is voor mij, net zoals mijn studie logica, het oplossen van puzzels: hoe beweeg je het meest efficiënt en veilig mogelijk naar boven? En wat kun je leren om nog efficiënter en veiliger te zijn? Vier jaar geleden zette ik voor het eerst een voet in de klimhal en sindsdien ben ik hooked. Van tradklimmen tot drytoolen en van alpinisme tot boulderen: wat een puzzels hebben de klimsport mij te bieden! Het is dé manier om mezelf fysiek en mentaal uit te dagen, grenzen te verleggen en nieuwe mensen en culturen te ontmoeten. De Expeditie Academie is voor mij de next step, alsof je een hele moeilijke sudoku voorgeschoteld krijgt en eerst samen met een team leert welke tools je kunt gebruiken om hem op te lossen. En ik kan niet wachten om die tools te leren en uiteindelijk samen toe te passen op expeditie!